ŽENSKI
RUKOMETNI KLUB
SREM

ISTORIJAT

Rukomet u Sremskoj MItrovici datira od 1959 godine. Od tada je prošla 61 godina od prvog organizovanog okupljanja devojaka zaljubljenih u rukometnu igru u gradu kraj Save – Sremskoj Mitrovici. To je prva stepenica na putu razvoja ovog sporta u gradu. Da bi se sve to postiglo, trebalo je prevaliti dug put, na kome nisu «cvetale ruže«.

Začarani rukometnom loptom, opijeni drugarstvom stvaranim na treninzima, putovanjima uz deobu « suve hrane « ponete od kuće, rukometašice su bile naviknute na besparicu. Ali ona ih nije sprečavala da se ide uvek napred. uslova za organizovaniji rad nije bilo. Međutim zahvaljujući razumevanju radnih ljudi fabrike Šećera i DP «Sremexpres« iz Sr. Mitrovice, najgore je izbegnuto i ženski rukomet je opstao i još uvek traje. Uz pomoć ovih Mitrovačkih preduzeća stvoreni su potrebni uslovi za ozbiljniji i stručniji rad u klubu. Veoma brzo, ni rezultati nisu izostali.

POČECI MALOG RUKOMETA

Veliki rukomet je otišao u zaborav i u gradu kraj Save je počeo da se igra, kako su ga tada zvali, «mali rukomet«. Stvaran je kao deo društva za fizičko vaspitanje «Partizan«, a njegovi prvi akteri su bili učenici Sremskomitrovačke «Gimnazije«. 1959 god. u gradu je zaživeo jedan klub sa dve sekcije ( muškom i ženskom ) pod nazivom RK «SREM«.

Osnivači ovog kluba su bili Jova Martinović, Anton Adašević i Predrag Nenić.
Sve do 1972 god. u klubu je bila zajednička uprava na čelu sa Predsednikom Aranđelovićem i sekretarom Tintor Strahinjom. Od tada klub se i zvanično deli na RK «SREM« i ŽRK «SREM« sa dve odvojene uprave. Prvi predsenik ŽRK «SREM« je bio Rogulja Svetozar, dok je sekretar bio Nenić Predrag.

TAKMIČENJA

Ženska sekcija RK « SREM « svoje prve 3 godine postojanja od 1959-1961 učestvovala je na Sreskim turnirima na kojima je imala zapažene rezultate.
Već 1961 god. sekcija kluba se uključuje u takmičenje Vojvođanske lige i sa najboljim klubovima Pokrajine se takmiči sve do 1965 god. Tada dolazi do reorganizacije takmičenja i ženska ekipa postaje član Srpske lige «Sever« sve do 1967 god. U tom periodu masovno se formiraju novi rukometni kolektivi, što za posledicu ima stalne izmene sistema takmičenja i česte promene naziva liga. U periodu 1967-1972 god. ženska sekcija RK «SREM« se takmiči u Kvalitetnoj Vojvođanskoj ligi. Te 1972 god. formira se samostalan ŽRK «SREM« koji počinje sa takmičenjem u Sremskoj ligi.

U periodu razvoja kluba 1974-1982 god. klub sa dosta uspeha igra u takmičenju Pokrajine Vojvodine u okviru Kvalitene Vojvođanske lige. Kvalitet igračkog kadra u klubu je maksimalno došao do izražaja 1982.god. kada se ekipa uključuje u takmičenje Međurepubličke lige u kojoj nastupaju i klubovi iz Slovenije, Hrvatske i Vojvodine.

Kroz takmičenje u ovoj ligi klub je prolazio sve do 1987.god. kada ulazi u Drugu ligu i u njoj ostaje sve do 1992 god.

Ta 1992 god. je obeležena kao prekretnica u razvoju kluba, jer patronat nad klubom preuzima DP « Sremexpres « na čelu sa Kuzminac Draganom i Živanović Živanom, i od tada ovo preduzeće vodi brigu svih klupskim selekcija.

NAJVEĆI USPESI

U periodu 1992-1994 god. ŽRK « Sremexpres « se takmiči u II saveznoj ligi «Sever« da bi u sezoni 1994/95 postao član I savezne lige. Već naredne takmičarkse sezone 1995/96 ŽRK « Sremexpres « igra u najelitnijem rukometnom takmičenju « Super lige «, što je svakako najveći uspeh od osnivanja kluba. Suočen sa izuzetnom konkurencijom u takmičenju « Super lige «, klub napušta ovo elitno takmičenje i naredbe dve sezone se takmiči u I ligi. (drugi stepen takmičenja).

Reorganizacijom takmičenja u sezonama 1998/99 i 1999/2000 klub se takmiči u Drugoj saveznoj ligi iz koje 2000 god. ispada u Srpsku ligu grupa «Vojvodina«.

NOVI POČECI

24.01.2001.god. na Skupštini kluba došlo je smene starog rukovodstva kluba i formirana je nova uprava koju je predvodio direktor, a kasnije i predsednik kluba Krstić Dragan. Odmah nakon formiranja nove uprave, došlo je fuzije sa ŽRK «Koceljeva« iz Koceljeve i ŽRK «Sremexpres« je ponovo postao član Druge savezne lige. (drugi stepen takmičenja)

U sezonama 2001/02, 2002/03, 2003/04, 2004/05 klub se sa uspehom takmičio u Drugoj saveznoj ligi. U sezoni 2005/06 ŽRK «Sremexpres« je postao jesenji prvak Druge lige grupa «Sever« ali u nedostatku finasnijskih sredstava odustao je trke za prvaka Druge lige i sezonu je zvaršio na 4 mestu.

U toku leta 2006 god. dolazi do privatizacije sponzora kluba DP «Sremexpres« i rukovodstvo kluba je odmah reagovalo registrujući u Ministarstvu za sport ŽRK «SREM« koji će u sezoni 2006/07 nastupati u takmičenju Druge lige «Sever«.

Novo rukovodstvo ŽRK «SREM« predvode Crnić Nemanja kao predsednik i Krstić Dragan kao direktor kluba. 2012. godine Crnić Nemanja prelazi na funkciju generalnog sekretara Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, i funkciju predsednika kluba preuzima Krstić Dragan.

Od tada, pa sve do 2017. Godine, ŽRK SREM nastupa u prvoj rukometnoj ligi. Te godine, u nedostatku sredstava, odlukom Skupštine kluba, seniroska ekipa prelazi u niži rang takmičenja, Drugu ligu. I pored osvojenog prvog mesta na kraju sezone 2018/19, senirke kluba ponovo igraju u istom stepenu takmičenja, jer finansijska sredstva u klubu nisu onogućavala takmičenje u prvoj ligi.

Ipak, na kraju sezone 2018/19, klub ponovo osvaja prvo mesto i nakon baraž utakmica, vraća se u Prvu ligu Srbije – „Sever“. U sezoni 2019/20, posle jesenjeg dela ŽRK SREM zauzima 3. mesto sa 4 boda manje od prvoplasirane ekipe Spartak iz Debeljače.

Početkom prolećnog dela sezone, nakon odigrana samo 2 kola, dolazi do prekida takmičenja usled pandemije Korona virusa. RSS je poništio sve rezultate i doneo odluku o baraž takmičenjima za popunu viših stepena takmičenja.

TROFEJI

VAŠA DONACIJA.
NAŠA DOMINACIJA.

[foogallery id=“3514″]