U Novom Sadu je u 62. godini preminuo Jugoslav Juga Ramić, rukometni reprezentativac, istaknuti trener, dugogodišnji sportski radnik, dobitnik brojnih priznanja za dostignuća i razvoj sporta u Srbiji.

Jugoslav Juga Ramić je u srpskom rukometu ostavio značajan trag kao igrač i reprezentativac, ali i kao trener koji je odškolovao brojne generacije srpskih, ali i rukometaša u Čikagu, Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji…

Celokupna njegova karijera i igračka i trenerska pokazala je da je popularni Juga, uvek nasmejan, ljubazan, na usluzi svima, bio po mnogome čemu nesvakidašnja ličnost.

Igračku karijeru započeo je u rodnom Kovinu u rukometnom klubu Radnički u kojem je vrlo brzo stigao i do seniorske ekipe. Kao rukometaš kalio se u Dinamu iz Pančeva, beogradskom Partizanu u kojem je kasnije bio i trener i sekretar.

Prepoznatljiv je bio i po negotinskom MRK “Hajduk Veljko” u kojem je proveo dve decenije i ostao upamćen kao srčano i energično krilo, ali i u kojem je 1996. nakon što je završio igračku karijeru započeo trenersku koja će ga odvesti na sve kontinente i na pobednička postolja brojnih domaćih, evropskih i nacionalnih prvenstava.

Kao vrsni poznavalac rukometa obreo se na poziv proslavljenog Veselina Vujovića 2003. u reprezentaciji tadašnje Srbije i Crne Gore, svih selekcija, kao član stručnog štaba i pomoćni trener, osvajajući sa svojim timovima zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete (2004, 2005), srebro na Svetskom prvenstvu za juniore (2005).

U beogradskom “Partizanu”, klubu čiji je bio igrač, ali i pasionirani navijač, obavljao je funkcije pomoćnog trenera i sekretara i sa njima osvojio titulu pobednika Kupa (2004/2005).

Bio je i šef stručnog štaba RK Zaječar (2006/2007), RK Novi Pazar (2007/2008) koji se u toj sezoni i domogao Prve lige, RK “Bane” Raška (2011) sa kojim je takođe ušao u Prvu ligu, ŽRK „Sloven“ Ruma (2019), ŽRK “Petrovaradin” Novi Sad članicama Super B Lige…

Bogatu trenersku karijeru sticao je i na rukometnim terenima u inostranstvu vodeći uspešno klub “Afrika” u Tunisu (2009. i 2010.) do dvostruke titule prvaka države i osvajanja državnog kupa, RK “Al Kaleej“ Damam, Saihat, Saudijska Arabija. Radio je i kao šef stručnog štaba Univerziteta “Mičigen” u Čikagu (2011), Reprezentacije Nigerije (2008), reprezentacije Tunisa (2010)…

Tokom svoje bogate karijere stigao je i da se bavi novinarskim i voditeljskim poslom u Samostalnoj televiziji Negotin, u kojoj je bio i jedan od direktora, da učestvuje u kulturnom i sportskom životu Negotina i Novog Sada u kojem je živeo poslednjih decenija, da napiše i knjigu “Principi uspeha u rukometu”, svojevrsni priručnik za igrače i trenere.

Iako je mogao još mnogo toga da pruži preselio se u legendu, tamo gde se već nalaze najveća imena srpskog rukometa, kojem je i sam darovao čitav svoj život.

Jugoslav Ramić biće sahranjen u Novom Sadu u četvrtak 11. novembra u 10 časova i 30 minuta na Novom groblju (Rumenački put br. 65).